niedziela, 28 czerwca 2015

" Sernik z rosa "

Przepis na te ciasto widzialam juz dawno , ale jakos nie moglam zabrac sie za zrobienie.
Tym razem w wekend mnie cos naszlo  zaryzykowalam i zrobilam.
Balam sie czy mi rosa wyjdzie , ale jak na pierwszy raz jest dobrze.
Nie za wiele kuleczek wyszlo ale sa . Nastepnym razem moze bedzie wiecej .
W kazdym razie sernik w smaku jest bardzo dobry , lekki i puszysty .

Skladniki :


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki* cukru
1 łyżka cukru waniliowego 
250 g masła 
3 żółtka (białka zostawić)


Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące.
Prostokątną dużą blachę  posmarować tłuszczem, wysypać mąką, oblepić ciastem, łącznie z brzegami. Ciasto  podpiec w piekarniku (około 15 minut na 180 stopni), ale nie jest to konieczne. 

Masa:
1 kg twarogu 
4 całe jaja
1 szklana cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier z prawdziwą wanilią 
2 szklanki  zimnego mleka (3,2%)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki oleju 

Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru


Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).  
Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Dobra rada: po około 30 minutach (od wstawienia do piekarnika) włączam dodatkowo dolną grzałkę, aby podpiec spód (jeśli ktoś nie posiada to po prostu zestawić blaszkę na niższy poziom).
Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza).
Ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz