poniedziałek, 16 marca 2015

" Piegusek "

Smaczne ciasto babkowe nakrapiane makiem.
Latwe i szybkie w przygotowaniu.

skladniki :

300 gr maki
1 szkl suchego maku
1 szkl cukru
4 jajka
250 gr masla
1 szkl mleka
1 olejek waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Formę  posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze piekarnika - 160ºC). Wyjąć, wystudzić.
Dowolnie udekorować - u mnie jest to biała polewa waniliowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz