sobota, 21 marca 2015

" Bogracz "

Pyszna syta wegierska zupa gulaszowa, zapewne rozni sie troche od orginalu ale taka wersja nam smakuje i taka robie.
Zawiera tyle skladnikow ze spokojnie mozna sie nia najesc.

Skladniki :

1 kg miesa wieprzowego
2 -3 papryki 
2 cebule
3-4 ziemniaki
kilka wiekszych pieczarek
1 wieksza marchewka
puszka pomidorow
3 zabki czosnku
sol,pieprz,papryka slodka i ostra, majeranek,liscie laurowe



Dzień wcześniej marynuję mięso, nie jest to konieczne, ale lubię zamarynować, ponieważ mięso jest wtedy bardziej aromatyczne. Mieso myję, kroję w kostkę, dodaję czosnku, przyprawy do wieprzowiny i troszkę oleju. Całość mieszam i wkładam do lodówki na noc.
Mieso obsmażam na patelni, pod koniec dodaję pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Duszę jeszcze chwilę. Mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącą wodą nieco ponad mięso i dodaję liście laurowe, ziele angielskie,  puszkę pomidorów, 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Całość gotuję na wolnym w ogniu, w razie potrzeby uzupełniam wodę.
 W międzyczasie ziemniaki kroję w kostkę, paprykę w krótkie paski, a obrane pieczarki w plasterki. dodatkowo pieczarki duszę chwilę na patelni, by pozbyć się wody.
 Kiedy mięso już jest miękkawe, dodaję ziemniaki i pieczarki, a paprykę dopiero pod koniec gotowania, by się całkowicie nie rozpadła.
 Kiedy już mięso i warzywa są miękkie, dodaję przyprawy - majeranek, pieprz czarny  i ewentualnie sól. Całość zagotowuję.
6. Do bograczu można dodać też kluseczek , ja nie robilam wiec dodalam garsc drobnego makaronu
.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz