sobota, 28 lutego 2015

" Kruche z brzoskwiniami oraz pianka budyniowa "

Pyszne kruche ciasto z pianka i owocami ,
zrobilam je po raz drugi i zapewne nie ostatni . 
Wczesniej byly truskawki a dzis wersja z brzoskwinia .

Skladniki :

2,5 szkl maki
kostka masla
5 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki cukru pudru


Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na 3 - 4 godz. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Skladniki na pianke :
5 bialek
2 budynie waniliowe
1 szkl drobnego cukru
pol szkl oleju
brzoskwinie pokrojone w plastry
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto brzoskwinie. Brzoskwinie lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.





1 komentarz: