sobota, 21 marca 2015

" Babka marmurkowa "

Babka wilgotna i puszysta, szybka w przygotowaniu
sprawdza sie kiedy musimy upiec cos na szybko .

Skladniki :

4 jajka
1,5 szkl maki
1 szkl cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
pol szkl oleju
2 lyzki kakao


Jajka, cukier, cukier waniliowy i olejek ubić na puszystą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Po ubiciu jajek z mąką stopniowo dodać olej lub roztopioną i przestudzoną margarynę. Formę do pieczenia natłuścić i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami. 2/3 przygotowanej masy wlać do formy. Do reszty wsypać kakao i zmiksować. Wlać kakaową masę do brytfanny, robiąc esy-floresy. Włożyć formę do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie zrobić test suchego patyczka. Udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz