środa, 17 grudnia 2014

" Postna kapusta z grochem i grzybami "

Lekko kwasna i aromatyczna kapustka
niezbednik u mnie w domu na wigilijnym stole .

skladniki :

1 kg kiszonej kapusty
50 gram suszonych grzybow
szkl grochu luskanego
1 cebula
lisc laurowy , kilka kulek ziela angielskiego , kostka grzybowa , sol , pieprz

Groch umyć, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła groch i była nieco ponad jego poziomem) i moczyć przez noc. Następnego dnia groch ugotować w tej samej wodzie pilnując, aby nie przywarł do garnka. Ugotowany groch odcedzić.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą (około 1 litrem) i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić. 
Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodac liść laurowy, ziele angielskie,kostke grzybowa ugotowane grzyby i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do miękkości. W razie potrzeby dodać wody.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju .Do miękkiej, ugotowanej kapusty dodać podsmażoną cebulę, ugotowany, miękki groch, 2-3 lyzki oleju. Dusić jeszcze przez około 20 minut na małym ogniu mieszajac od czasu do czasu . 
Przyprawić solą i pieprzem do smaku .



1 komentarz:

  1. Przyznam szczerze, że kapusty z grochem nie jadłam :)
    Taka jestem zacofana jak widać. Powiem Ci tylko, że właśnie uświadamiam sobie jak wielkie mam zaległości. Czyżbym powinna brać się już za gotowanie?

    OdpowiedzUsuń