środa, 24 grudnia 2014

" Sernik wiedenski "

100 % procent sera w serniku bez spodu. Jest to moj pierwszy taki sernik i chyba bedzie czestym gosciem u nas poniewaz bardzo mi posmakowal a do tego jest latwy do zrobienia .


Skladniki : 

1 kg sera mielonego 
6 jajek
125 g miekkiego masla
1 proszek budyniowy
aromat pomaranczowy
1 szkl cukru
bakalie wedlug uznania 

Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie. ( ja akurat zrobilam wersje bez bakali ) Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny. Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Ja polalam polewa czekoladowa jak ktos woli moze posypac sernik cukrem pudrem .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz