piątek, 5 grudnia 2014

" Pierogi z kapusta i grzybami "

Naszlo mnie przedswiatecznie na zrobienie pierogow , sa to moje pierwsze przeze mnie ulepione
i mysle ze wyszly calkiem dobre i smaczne . 
Ciasto jest miekkie , elastyczne nie przykleja sie do walka i bez dodatku jajka tylko na bazie wody i maki .
Polecam ten przepis .

Skladniki :

pol kg maki pszennej  + do podsypywania
szklanka goracej wody
lyzeczka soli 

Do dużej miski wsypujemy 1/2 mąki.
Solimy. Wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). Najpierw możemy zamieszać wszystko łyżką.
Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypujemy resztę mąki, stopniowo wyrabiając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut.
Potem odcinamy kawałek, resztę przykrywając ściereczką.
Kawałek rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy kółka, nadziewamy wybranym farszem i lepimy brzegi. 
Z resztą ciasta postępujemy tak samo.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju. Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.


Farsz :

pol kg kiszonej kapusty
2 szkl grzybow suszonych
1 cebula
sol , pieprz

Kapustę gotujemy do miękkości, potem odcedzamy i kroimy. Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin (może być na noc). Potem zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobniutko kroimy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiając solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz