" Kopytka "
szybki , prosty niezawodny sposob na sycacy obiad dla calej rodzinki.
Skladniki :
1 kg ugotowanych ziemniakow
2 jajka
2 szkl maki
1 lyzeczka soli
Ugotowane ziemniaki przepuscic przez maszynke lub utluc dokladnie praska.
W garnku zagotowac wode z sola i lyzka oleju. W dużej misce ziemniaki wymieszać z jajkami, doprawić solą i stopniowo dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto ręką. W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale również nie było zbyt twarde. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, formować wałki i kroić je na około 2 cm kawałki. Od razu wrzucać partiami na gotującą się wodę. Wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię . Podawac z sosem , lub tak jak u mnie z podsmazona cebulka i boczkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz