piątek, 14 listopada 2014

" Tiramisu bez jajek "

Klasyczny wloski deser bez pieczenia.
Delikatny,kawowy z delikatna nuta alkoholu . Idealny do kawy .
Zdjecia niestety nie sa zbyt ladne ale smak za to idealny .

Skladniki :

podluzne biszkopty
3-4 lyzki kawy rozpuszczalnej
szkl wrzatku
kieliszek amaretto
200 ml smietanki 30%
4 lyzki cukru pudru
500 gr serka mascarpone
kakao do posypania

W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i odrobinę przestudzić. Następnie wymieszać z likierem. W miksturze namoczyć połowę biszkoptów i ułożyć je na dnie foremki. Biszkopty powinny być moczone chwilke , aby nie zrobiły się miękkie i ociekające kawą. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukier puder. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone (również można mikserem). Połowę masy wyłożyć na biszkopty, posypac kakao .  Ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Na górę wyłożyć pozostały krem. Oprószyć kakao przesianym przez sitko i wstawic na kilka godz do lodowki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz