czwartek, 13 listopada 2014

" Sos pieczarkowy "

Tego sosu chyba nie trzeba przedstawiac .
Bardzo go lubie bo jest szybki w zrobieniu a zarazem smaczny .

Skladniki :

0,5 kg pieczarek
1 cebula
2 lyzki swiezego koperku
1 kostka drobiowa
1 lyzka margaryny
sol,pieprz
2 szkl wody
2 lyzki maki
smietanka slodka 30 %
pol szkl.zimnej wody


1. Pieczarki obieramy, kroimy na talarki.
2. Podsmażyć na margarynie aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
3. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy  mąkę i pół szklanki zimnej wody wymieszac i dodac nabierke goracego sosu wymieszac i całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wsypac koperek i wlac slodka smietanke ilosc wedlug uznania .Całość doprowadzić do wrzenia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz