Jutro tlusty czwartek i z tej okazji postanowilam pierwszy raz sprobowac zrobic
paczusie serowe .
I udaly sie , sa mega dobre .
Obawiam sie ze do jutra znikna wszystkie .
Skladniki :
0,5 kg sera
2 szkl.maki
o,5 szkl.cukru
4 jajka
cukier waniliowy
2 lyzki sody
1 lyzka spirytusu lub wodki
5 lyzek smietany 18%
ok.1/2 l oleju do smazenia
W dużej misce ugnieść twaróg tłuczkiem do ziemniaków (można też zmielić do w maszynce bądź w prasce). Następnie dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Ciasto będzie się mocno kleić, więc formując nieduże kulki należy każdorazowo zamoczyć ręce w wodzie. Mozna tez nakladac ciasto lyzka i wrzucac do oleju. Nie tylko ułatwi to lepienie pączków, ale dodatkowo sprawi, że zmoczone w wodzie ciasto utworzy w efekcie chrupiącą skórkę. Pączki smażyć na mocno złoty kolor - im ciemniejsze, tym będą bardziej chrupiące.
Usmażone pączki wyjmować cedzakiem, a następnie przekładać na papierowe reczniki by te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Z podanych skladnikow wyszlo mi 60 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz