Łopatka pieczona
Propozycja pieczonego mięsa.
Znakomicie sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe lub jako domowa wędlina na kanapkach.
Jak kto lubi.
Skladniki :
sztuka miesa ( 1,5 - 2 kg )
sol
pieprz
majeranek
czosnek
lyzeczka musztardy
lyzeczka oleju
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy musztardę, i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Taką miksturą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony.
Mieso wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.
Pieczemy w 180st ok 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości mięsa), a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz