poniedziałek, 6 stycznia 2014


Łopatka pieczona 


Propozycja pieczonego mięsa.
Znakomicie sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe lub jako domowa wędlina na kanapkach.
Jak kto lubi.

Skladniki :

sztuka miesa ( 1,5 - 2 kg )
sol
pieprz
majeranek
czosnek
lyzeczka musztardy
lyzeczka oleju

Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy musztardę,  i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Taką miksturą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony.
Mieso wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.
Pieczemy w 180st ok 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości mięsa), a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz