" Biszkopt z bita smietana i brzoskwiniami "
Lekkie biszkoptowe ciasto ze smietana i owocami
w sam raz na podwieczorek.
Biszkopt :
szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
5-6 jajek
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Skladniki :
Bita smietana 500 ml
2 lyzeczki cukru pudru
puszka brzoskwin
2 lyzeczki zelatyny
Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć oba blaty sokiem z brzoskwiń. Część brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę w plasterki. Wyłożyć ubitą kremówkę, wczesniej ubita z dodatkiem zelatyny i cukru pudru zostawiając ok. 2-3 łyżek na wierzch. W śmietanę powrzucać kostki brzoskwini .
Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałą śmietaną. Ułożyć plasterki brzoskwiń i ja zalalam galaretka pomaranczowa. Schlodzic w lodowce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz