sobota, 11 stycznia 2014

" Biszkopt z bita smietana i brzoskwiniami "

Lekkie biszkoptowe ciasto ze smietana i owocami
w sam raz na podwieczorek.

Biszkopt :
 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
5-6 jajek

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. 
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Skladniki :

Bita smietana 500 ml
2 lyzeczki cukru pudru
puszka brzoskwin
2 lyzeczki zelatyny

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć oba blaty sokiem z brzoskwiń. Część brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę w plasterki. Wyłożyć ubitą kremówkę, wczesniej ubita z dodatkiem zelatyny i cukru pudru zostawiając ok. 2-3 łyżek na wierzch. W śmietanę powrzucać kostki brzoskwini .
 Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałą śmietaną. Ułożyć plasterki brzoskwiń i ja zalalam galaretka pomaranczowa. Schlodzic w lodowce .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz