niedziela, 26 maja 2013

" Pieczony kurczak "

Dzis niedziela wiec u mnie prawie ze tradycyjnie serwowany jest kurczak.
Kurczaka najbardziej lubię prosto z piekarnika.
Co ważne wcale nie musi być pieczony w rękawie żeby skórka była chrupiąca a mięsko pysznie soczyste!!

Skladniki :


Nozki , skrzydelka lub udziec z kurczaka

- przyprawy (zioła prowansalskie, vegeta, przyprawa do kurczaka),
- 2 ząbki czosnku,

Kurczaka opłukujemy i nacieramy przyprawami dajemy dużo ziół prowansalskich, nacieramy czosnkiem i przyprawa do kurczaka. Odstawiamy na 3-4 godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180C. Mieso wkładamy na blaszkę bądź naczynie żaroodporne.
Pieczemy tak długo aż (rzecz jasna) mięsko nie będzie miękkie.
Efekt końcowy wygląda właśnie tak.....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz