sobota, 25 maja 2013

"Paprykowe leczo "


Dziś miałam ochotę na leczo...czyli proste, szybkie i smaczne danie. Uwielbiam podawane na gorąco, ale i nie oprę się kilku łyżkom prosto z garnka:)

  • 6 czerwonych papryk
  • 5 cebuli
  • 3-4 kielbasy np.zwyczajna lub slaska
  • boczek wedzony
  • puszka pomidorow 
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka,ziele angielskie,listek laurowy

Papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka.
Na rozgrzanym oleju podduszamy cebulkę, aż zmięknie. Przekładamy do garnka, dodajemy 
paprykę, potem podsmażamy kiełbase i boczek. Wszystko wrzucamy do garnka , stawiamy na srednim ogniu zeby pomalu sie dusilo. Dodac puszke pomidorow i przyprawy.
Dusic okolo 30 minut na srednim ogniu.Mozna dodac 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego.
Podawac z pieczywem.
Smacznego !!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz