sobota, 30 maja 2015

" Puszysty sernik "

Smaczny sernik ktory znalazlam na innym blogu i postanowilam wyprobowac przepis .
Jest leciutki jak pianka i puszysty . Inny niz wszystkie .
Warto sprobowac .

Skladniki .

1 kg bialego sera z wiaderka
1 szkl mleka
1/2 szkl smietanki kremowki 30%
50 gr miekkiego masla
3 czubate lyzki maki ziemniaczanej
6 jajek osobno bialka i zoltka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
olejek cytrynowy

Ser zmiksować na gładką masę z żółtkami, masłem, cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną. Wlać mleko oraz śmietankę i zmiksować. Uwaga: masa będzie półpłynna i może chlapać. 
Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Najłatwiej robić to trzepaczką, ale nie ubijać tylko mieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do foremki.Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC .Ciasto wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Następnie przez 3 godziny schładzać sernik w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz