poniedziałek, 26 stycznia 2015

" Kurczak po zbojnicku "

Jest to inna wersja kurczaka na obiad lub kolacje .
Danie z kapustka oraz miesem dwa w jednym .
Bardzo dobre mi osobiscie smakowalo , uwielbiam taka pieczona kapustke .

Skladniki :


kg pokrojonego kurczaka 

1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula 
400 g pieczarek
200 ml bulionu grzybowego
2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
sol, pieprz, przyprawa do kurczaka , olej

Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem , przyprawa do kurczaka .Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, lub  na całą noc.Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki w plastry. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Smażyć ok. 10-15 minut. 
Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części kurczaka. Kurczaka posmarować olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz