sobota, 24 stycznia 2015

" Ciasto o nazwie krowka "

Zapraszam na pyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie 
przekladane masa budyniowa , udekorowane masa kajmakowa z orzechami wloskimi.
Pyszne do popoludniowej kawki .

Skladniki na biszkopt :


3/4 szklanki  mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Masa budyniowa :
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (38 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła 
  • W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia.
    Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
Składniki na dekorację:
 puszka masy kajmakowej
1 szklanka orzechów włoskich – posiekanych
Biszkopt :
 Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz żółtka.
Następnie dodać mąkę  kakao i proszek do pieczenia.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 23 x 23 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.
Biszkopt przekroic na 2 blaty , mozna nasaczyc woda z cytryna .
Na jeden biszkopt wylozyc mase budyniowa . Przykryc drugim biszkoptem i po wierzchu rozsmarowac mase kajmakowa i posypac orzechami . Wstawic do lodowki na kilka godzin .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz