czwartek, 10 lipca 2014

" Kalafior z sosem serowym "

Dzis kalafior w innej postaci niz tradycyjnie gotowany z bulka tarta.
Kalafior w tej formie jest po prostu pyszny .

Skladniki :

1 kalafior
sol,
starkowany ser zolty


Sos :

lyzka masla
lyzka maki
ser zolty starkowany mala filizanka
1/2 szkl.smietany
lyzka tartej bulki do posypania

Wymoczony w wodzie z solą kalafior podzielić na małe części, przełożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, i cukru gotować na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować. W tym czasie przygotować sos. Na roztopionym maśle zasmażyć mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzić zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę i przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć dokładnie odsączony kalafior, zalać sosem, posypać żółtym serem, tartą bułką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz