piątek, 11 lipca 2014

" Chlodnik z botwinki "


Pyszny , lekki chlodnik warzywny .
W sam raz na lipcowe upalne dni .

Skladniki :

1 peczek botwinki
1 dlugi ogorek
peczek rzodkiewek
peczek koperku
posiekany szczypiorek
1 duzy jogurt naturalny
200 ml smietany 18%
ugotowane jajka
sol ,pieprz, sok z cytryny

Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę razem z liscmi drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania można ją przyprawić. Ostudzić. W międzyczasie ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego naczynia wsypać starte warzywa,szczypior ,koperek,  ostudzoną botwinkę, jogurt, smietane i wszystko ze sobą wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem. Ponownie wymieszać i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, takze najlepiej zeby postal w lodowce ze 3-4 godz przed podaniem. Podajemy z ugotowanym jajkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz