Bardzo lubie bigos z mlodej kapusty z duza iloscia koperku.
To jedno danie z moich smakow z dziecinstwa.
Skladniki :
glowka kapusty
1 cebula
peczek kopru
kielbasa lub kawalek boczku
koncentrat pomidorowy
ziele angielskie , lisc laurowy ,sol, pieprz
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek i cebulę. Podsmażamy tak długo, aż kiełbaska się trochę wytopi, a cebula zeszkli.
Następnie dodajemy pokrojoną w dość dużą kostkę młodą kapustę, dodajemy sól,pieprz i koncentrat pomidorowy, który spowoduje że kapusta się nie rozgotuje. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod pokrywką przez 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka.
Na sam koniec, jak kapusta będzie już miękka dodajemy pokrojony koperek, wszystko mieszamy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz