sobota, 10 maja 2014

" Babka orzechowa "

Prosty przepis na babke z jednego jajka .
Lekko wilgotna, pachnaca orzechami .

Skladniki :

1 jajko
pol szkl.cukru
2 szkl.maki
szklanka mleka
cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki oleju
1 szkl. orzechow 
Polewa czekoladowa lub orzechowa


Orzechy posiekać.
Formę wysmarować masłem i posypać mąką.
Jedno całe jajko zmiksować z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Dodać olej i orzechy, ponownie krótko zmiksować. Przelać ciasto do formy.
Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 st C, na termoobiegu. W trakcie pieczenia zmniejszalam temperature.
Wierzch polalam polewa i posypalam starkowanymi orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz