Pieczeń rzymska to trochę inny sposób na kotlety mielone, jeśli trochę nam się już przejadły.
Roboty jest z tym trochę mniej niż z normalnymi mielonymi, a i mięso smakuje troche inaczej.
U mnie w wersji z serem feta i boczkiem .
Skladniki :
kg miesa mielonego
1 surowe jajko
sol,pieprz
3 zabki czosnku
koperek pietruszka
majeranek
pol kostki sera feta oraz 200gr gotowanego i podsmazonego boczku.
Mieso przygotowac tak jak na kotlety mielone .
Foremke wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta.
Ulozyc polowe miesa na dnie formy , na to wylozyc podsmazony boczek i posypac pokruszona feta.
Delikatnie posypac pietruszka i koperkiem . Przykryc druga polowa miesa.
Foremke wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec okolo godziny .
Po wyjęciu z pieca, odstawic foremkę na około 10 minut, zanim zaczniemy kroic .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz