poniedziałek, 7 kwietnia 2014

" Karkowka po prowansalsku "

Propozycja na obiad , ktory praktycznie sam sie robi.


Skladniki :

1,5kg karkowki wieprzowej
1 cebula
pol szkl.keczupu
pol.szkl.wody
3 lyzki koncentratu
2 lyzki musztardy
sol,pieprz, majeranek,papryka, ziola prowansalskie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebule pokroic w piora i lekko obsmazyc na patelni. Przekładamy ją do naczynia wraz z miesem gdzie bedzie się marynowała.
Wszystkie składniki na marynatę ( z wyjątkiem ziół prowansalskich ) mieszamy ze sobą i zalewamy karkówkę. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Mozna tez na cala noc .

Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy z wierzchu ziołami prowansalskimi.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1,5 godziny. W czasie pieczenia raz odwracamy plastry mięsa.

Karkowke podajemy polana powstalym sosem . Mozna z ziemniakami , surowka jak kto woli.
Ja jadlam same mieso z surowka z salaty lodowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz