piątek, 4 kwietnia 2014

" Ciasto z serkiem mascarpone "

Szybkie i smaczne ciasto z delikatnym kremem i migdalami .

Skladniki :

 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. 
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Krem :


250 g. serka mascarpone

250  ml. śmietany kremówki

cukier waniliowy

5 łyżek cukru pudru

Serek utrzeć z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną), następnie połączyć delikatnie obie masy (do kremówki dodawać porcjami serek i delikatnie mieszać).


Dodatkowo:

dżem truskawkowy

150 g płatków migdałowych (uprażyć na patelni)

Upieczony biszkopt przestudzić i przekroic na pol, następnie nasączyć lekką herbatą z sokiem z cytryny. Tak przygotowany biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, można  dodać troszkę przegotowanej wody, tak aby się lepiej rozprowadzał po cieście. Na to wyłożyć pól masy serowej, przykryc drugim biszkoptem i wierzch posmarowac kolejną warstwę masy serowej. Na koniec posypać wierzch uprażonymi płatkami migdałowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz