Szybkie i smaczne ciasto z delikatnym kremem i migdalami .
Skladniki :
szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
5 jajek
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Krem :
250 g. serka mascarpone
250 ml. śmietany kremówki
cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru
Serek utrzeć z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną), następnie połączyć delikatnie obie masy (do kremówki dodawać porcjami serek i delikatnie mieszać).
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
150 g płatków migdałowych (uprażyć na patelni)
Upieczony biszkopt przestudzić i przekroic na pol, następnie nasączyć lekką herbatą z sokiem z cytryny. Tak przygotowany biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, można dodać troszkę przegotowanej wody, tak aby się lepiej rozprowadzał po cieście. Na to wyłożyć pól masy serowej, przykryc drugim biszkoptem i wierzch posmarowac kolejną warstwę masy serowej. Na koniec posypać wierzch uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz