środa, 26 marca 2014

" Golabki bez zawijania "

Zapraszam na golabki dla leniwych .
Bardzo lubie golabki tradycyjne ale zwyczajnie nie mam checi na ich przygotowywanie ,
wiec postanowilam ugotowac golabki przypominajace w smaku te zawijane w kapuscie.
Danie wyszlo pyszne i bardzo nam smakowalo .

Skladniki .

1/2 kg miesa mielonego
pol glowki bialej kapusty lub pekinskiej
2 jajka
woreczek ugotowanego ryzu
pol cebuli , 
3 zabki czosnku
bulka tarta
sol , pieprz  majeranek

Na sos :

300 ml bulionu warzywnego
przecier pomidorowy
lisc laurowy  ziele angielskie
kawalek pora , i koperku.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Mięso wlozyc do miski, następnie dodać do niego 2 jajka, pokrojona w drobna kosteczkę cebulę,czosnek, sól , pieprz majeranek oraz bułkę tartą. Dodać ostudzony ryż i poszatkowana kapustę.
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Z masy formować duże kotlety, następnie obtaczać je w bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na zloty kolor.


Obsmażone kotlety ułożyć w dużym garnku, dodać bulion, przecier pomidorowy,  i pokrojonego pora, oraz przyprawy.
Kotlety dusic na malym ogniu około 40 minut. Jeżeli sos jest za rzadki, można zagęścić go mąką wymieszaną w wodzie. 



Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz