Oto moj pierwszy w zyciu sernik .
Jak na pierwszy raz wyszedl calkiem dobry .
Skladniki :
- 1 kg sera białego zmielonego
- 5 jajek
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy (ja dałam 2 "dla pewności")
- paczka biszkoptów
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
2. Dodać margarynę i dalej ucierać
3. Porcjami dodawać ser nie przerywając ucierania
4. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać
5. Białka ubić na sztywną pianę
6. Białka delikatnie wymieszać z masą serową
7. Wylać masę serową na przygotowaną tortownicę.
Piec w temperaturze 170 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w nim do ostygnięcia. Można delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Sernik jest lekki, i smaczny. Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać spodu tego sernika.
Jak widac boki troszke sie przypiekly , a gora lekko popekala ale przykrylam ja rozpuszczona polewa czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz