sobota, 15 lutego 2014

" Sernik tani i smaczny "

Oto moj pierwszy w zyciu sernik . 
Jak na pierwszy raz wyszedl calkiem dobry .

Skladniki :


  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (ja dałam 2 "dla pewności")
  • paczka biszkoptów

1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
2. Dodać margarynę i dalej ucierać
3. Porcjami dodawać ser nie przerywając ucierania 
4. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać
5. Białka ubić na sztywną pianę 
6. Białka delikatnie wymieszać z masą serową
7. Wylać masę serową na przygotowaną tortownicę.


Piec w temperaturze 170 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w nim do ostygnięcia. Można delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Sernik jest lekki, i smaczny.  Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać spodu tego sernika.
Jak widac boki troszke sie przypiekly , a gora lekko popekala ale przykrylam ja rozpuszczona polewa czekoladowa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz