" Czekoladowy biszkopt z masa budyniowa "
Pyszne ciasto - puszysty biszkopt z kremem, polany czekoladą.
Skladniki na biszkopt :
5-6 jajek
pol szkl. maki
szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2-3 lyzki kakao
Krem :
2 budynie waniliowe lub smietankowe
400 ml mleka
200 gr masla
Polewa :
Mozna kupic gotowa lub zrobic 30 g masla i 80 g czekolady
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając lyzka .
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , oraz kakao i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Wylewamy naszą biszkoptową masę na blaszke .
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Krem :
Z 400ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek, dodac ze 2 lyzki cukru jesli budyn nie jest slodzony i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodawac po lyzce zimnego budyniu i powoli miksowac na gladka mase .Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem
Polewa :
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto lub zrobic takie zyg zaki jak u mnie .
Wstawic do lodowki na kilka godzin lub cala noc .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz