piątek, 29 listopada 2013

" Czekoladowy biszkopt z masa budyniowa "

Pyszne ciasto - puszysty biszkopt z kremem, polany czekoladą. 

Skladniki na biszkopt :

5-6 jajek
pol szkl. maki
szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2-3 lyzki kakao

Krem :

2 budynie waniliowe lub smietankowe
400 ml mleka
200 gr masla

Polewa :

Mozna kupic gotowa lub zrobic 30 g masla i 80 g czekolady

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając lyzka .
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , oraz kakao i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Wylewamy naszą biszkoptową masę na blaszke .
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 


Krem :
 Z 400ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek, dodac ze 2 lyzki cukru jesli budyn nie jest slodzony i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodawac po lyzce zimnego budyniu i powoli miksowac na gladka mase .Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem

Polewa :
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto lub zrobic takie zyg zaki jak u mnie . 
Wstawic do lodowki na kilka godzin lub cala noc .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz