sobota, 28 września 2013

" Biszkopt z kremem i wisniami  "

Z okazji wekendu naszlo mnie na jakies ciasto , sama nie wiedzialam co bym chciala
wiec wybralam biszkopta z delikatnym kremem .

Biszkopt : 1 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
5-6 jajek

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao. 

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. 
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Ciasto przelozylam kremem karpatka gotowym ze sklepu .

Przekrojony biszkopt

I gora rowniez lekko posmarowana kremem i posypana kawalkami mlecznej czekolady


Smacznego !!






1 komentarz: