poniedziałek, 9 lutego 2015

" Karkowka w pieczarkach "

Pyszne miesko ktore rozplywa sie w ustach .
Karkowka tu smakuje bardzo dobrze ale rownie dobrze mozna zrobic z innego miesa takiego jak 
biodrowka czy lopatka . Dodatek pieczonych pieczarek rewelacja .

Skladniki :

kg karkowki
2 cebule
pol kg pieczarek
sol , pieprz , kostka miesna
przyprawa do mies
maka


Mięso opłukać, pokroić w plastry.
Każdy plaster mięsa oprószyć przyprawa z obu stron.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry mięsa obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej.Smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Pieczarki obrać, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na pół.Cebule obrać, pokroić w półtalarki.Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa włożyć pieczarki i cebulę. Oprószyć solą. Smażyć na małym ogniu.Pieczarki z cebulą wyłożyć na plastry mięsa.W ½ litra wody rozpuścić kostkę mięsną. Zalać wywarem mięso i grzyby.Przykryć naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 1,5 godziny.Nastepnie odkryc i piec jeszcze przez 20 minut .Podawać mięso z ziemniakami. Powstały sos można zagęścić mąką, choć mój był wystarczająco gęsty i już jej nie dodawałam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz