" Karkowka w pieczarkach "
Pyszne miesko ktore rozplywa sie w ustach .
Karkowka tu smakuje bardzo dobrze ale rownie dobrze mozna zrobic z innego miesa takiego jak
biodrowka czy lopatka . Dodatek pieczonych pieczarek rewelacja .
Skladniki :
kg karkowki
2 cebule
pol kg pieczarek
sol , pieprz , kostka miesna
przyprawa do mies
maka
Mięso opłukać, pokroić w plastry.
Każdy plaster mięsa oprószyć przyprawa z obu stron.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry mięsa obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej.Smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Pieczarki obrać, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na pół.Cebule obrać, pokroić w półtalarki.Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa włożyć pieczarki i cebulę. Oprószyć solą. Smażyć na małym ogniu.Pieczarki z cebulą wyłożyć na plastry mięsa.W ½ litra wody rozpuścić kostkę mięsną. Zalać wywarem mięso i grzyby.Przykryć naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez 1,5 godziny.Nastepnie odkryc i piec jeszcze przez 20 minut .Podawać mięso z ziemniakami. Powstały sos można zagęścić mąką, choć mój był wystarczająco gęsty i już jej nie dodawałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz