Sezon na ciasta owocowe w pelni .
Teraz przyszedl czas na porzeczki , specjalna fanka tych owocow to ja nie jestem
ale ze mamy na dzialce kilka krzakow to trzeba cos z nimi zrobic.
Bo szkoda zeby sie zmarnowaly.
I oto przepis na ciasto , szybkie ale naprawde bardzo smaczne , nie spodziewalam sie
ze bedzie takie dobre .
Jest lekkie , i mieciutkie .
Skladniki :
1 1/2 szkl . maki pszennej
1/2 szkl . maki ziemniaczanej
3 jajka
szklanka oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
2 szkl. porzeczek mozna tez zrobic pol na pol z czerwonych i czarnych porzeczek
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać olej i wszystko razem zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszać łyżką.
1 szklanke porzeczek wsypać do miski, posypać je 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką.
Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Część porzeczek w trakcie mieszania może sie rozgnieść, gdyż są bardzo delikatne. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formy. Na wierzchu równomiernie rozsypać pozostałe porzeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz