Te ciasto widzialam na wielu blogach , wiec jest bardzo znane i lubiane.
Teraz padlo na mnie i tez je zrobilam i polecam .
Jest naprawde pyszne i mozna robic z roznymi owocami .
Ja akurat wykorzystalam truskawki ale planuje jeszcze zrobic z borowkami.
Czekam tylko az dojrzeja w moim ogrodku.
Skladniki :
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie możemy dodać 1-2 łyżki wody. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 60/40 i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Blachę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód tarkujemy większą część ciasta, wyrównujemy i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 °C przez 20 minut.
Budyniowa pianka
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- pół szklanki oleju
- owoce
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i kontynuujemy ubijanie na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Tak zrobioną budyniową piankę wykładamy na podpieczony i wystudzony spód ciasta, po wyłożeniu wyrównujemy ją i wykładamy owoce lekko je wciskając. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170 °C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz