piątek, 19 lipca 2013

" Pomidory z mozzarella "

Taka szybka przekaska ktora czesto gosci u nas przy grillu .


500 g sera mozzarella (2 kulki)
 2 - 3 pomidory
 listki świeżej bazylii (najlepiej min. tyle, ile jest plasterków pomidora)
sos sałatkowy np. Knorra (+ oliwa i woda)


Pomidory kroimy w plasterki. Mozzarellę rowniez w plasterki. Na talerzu układamy na przemian pomidory i mozzarellę. Na każdym plasterku pomidora układamy listek bazylii. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym. Zamiast sosu mozna tylko posypac lekko sola i doprawic pieprzem tak rowniez dobrze smakuje , lub polac oliwa z oliwek .
Przed podaniem dobrze na moment włożyć do lodówki. 

Wersja z bazylia i sosem.

Wersja bez sosu z sola i swiezym pieprzem .


niedziela, 7 lipca 2013

"Szparagi z maslem i bulka tarta "


Dzis dostalam od mamy troche szparagow
czesc poszla na zupke a druga czesc postanowilam zjesc ot tak w prosty sposob
czyli z buleczka tarta .

0,5 kg szparagow
maslo 
bulka tarta
sol

Szparagi opłukujemy, dokładnie obieramy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, całość związujemy nitką i gotujemy w najwyższym garnku. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 15- 20 minut). Odsączamy z wody i polewamy bułką zrumienioną na maśle.