niedziela, 3 listopada 2013

" Zapiekanka ziemniaczana z miesem "

Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego obiadu. 
Można oczywiście urozmaicić ją dowolnymi warzywami, ale nie jest to konieczne, bo smakuje świetnie w takiej postaci.
Podaję tylko składniki, ilość najlepiej dostosować do swoich potrzeb .


ziemniaki 
mieso mielone
boczek parzony
cebula
peczek szczypioru
ser zolty
smietana ( 200 ml )
serek topiony smietankowy
czosnek
przyprawa do ziemniakow , papryka ,pieprz , sol, ziola prowansalskie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w dużej ilości osolonej wody, aż będą miękkie.
W tym czasie czosnek kroimy drobno i dodając olej, podsmażamy chwilę na patelni. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi,papryka i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Przekładamy do miski.
Na tę samą, rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i czekamy, aż lekko się wytopi. Wtedy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy do miękkości.
Sos serowy przygotowujemy wlewając na patelnie na której wcześniej smażyliśmy boczek, 300ml wody. Dodajemy śmietanę. Następnie podgrzewamy na małym ogniu i dorzucamy podzielony na małe kawałki serek topiony. Mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści.Wrzucic szczypior . Przyprawiamy dwoma łyżeczkami przyprawy do ziemniaków .
Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, ser trzemy na tarce, a szczypiorek kroimy drobno.
Ustawiamy piekarnik na 180ºC.
Do wysmarowanej margaryną formy lub naczynia żaroodpornego, wkładamy warstwami składniki w następującej kolejności: ziemniaki, sos, mięso, boczek z cebulą, ser, ziemniaki, sos, mięso, ser, ziemniaki. Całość posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków i wstawiamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika.





1 komentarz:

  1. oj ale smacznie wygląda:) pewnie w mig zniknęła

    OdpowiedzUsuń