poniedziałek, 11 listopada 2013

" Karkowka pieczona z cebula "

Dziś proponuję soczystą, pieczoną karkówkę w towarzystwie cebulki.


skladniki :

kilka plastrow karkowki
2 cebule u mnie byly to czerwone
przyprawy , sol ,pieprz , majeranek ,papryka slodka , czosnek


Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej;
Mięso kroimy w plastry(lub kupujemy już pokrojone) i delikatnie rozbijamy je z każdej strony.
Rozbite mięso wkładamy do większej miski i przyprawiamy.Przykrywamy tak zamarynowane mięso folią i odkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia kroimy cebulę w piórka i podsmażamy ją z łyżką oliwy. Kiedy cebula zaczyna się powoli szklić wykładamy na nią karkówkę i smażymy krótko z dwóch stron.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażoną karkówkę z cebulą.
Pieczemy w temp 190 st. C przez około godzinę.



Podajemy z ziemniakami i surowka
u mnie akurat warzywa z patelni i duza ilosc cebuli lubie !!





1 komentarz:

  1. karkówkę lubię taką z grilla, ale tak też super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń