poniedziałek, 28 października 2013

" Gulasz z szynki wieprzowej "


Miękkie i delikatne kawałki mieska
w aromatycznym , lekkim sosie.

0,5 kg szynki wieprzowej
1 cebula
kawalek pora
2-3 zabki czosnku
sol,pieprz,papryka slodka, majeranek
koperek
ewentualnie kostka rosolowa knorr
maka

Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przyprawic sola,pieprzem , papryka, majerankiem , czosnkiem .
Ja robie to dzien wczesniej , zeby miesko polezalo troche w przyprawach .
Mieso obsmażyć na małej ilości oleju , dodac cebule i pokrojonego pora .
Przelozyc do garnka , podlac woda zeby miesko bylo zakryte , wrzucic jeszcze ziele angielskie , lisc laurowy i dusimy do miekkosci miesa, w miedzy czasie podlewamy woda .
Lyzke maki rozrabiamy w malej ilosci wody , wlac do miesa chwile podgotowac i gotowe . Ja dodalam na koniec troche koperku .

Smazenie miesa z cebula i pora

Dusimy w garnku 

 Gotowe 


Podajemy z ziemniakami lub kasza jak kto woli .

1 komentarz:

  1. o pyszności, czasem lubię takie cosik wciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń