Znow przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego
tym razem szybka i smaczna rolada .
płat ciasta francuskiego
1 cebula
½ kg pieczarek
½ kg mielonego mięsa
pol paczuszki sera zoltego tarkowanego
2 jajka
3-4 łyżki tartej bułki
oliwa
sól, pieprz, ziola prowansalskie , czosnek
Przygotować składniki farszu: pieczarki obrać i umyć, mięso wyłożyć na talerzyk, cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć cebulkę.
Do cebuli włożyć pokrojone w kostkę pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu.
Do grzybów z cebulą dodać mielone mięso. Rozdrobnić je i podsmażyć.
Dodac czosnek i zolty ser.
Farsz przelozyc do miski , przestudzic
Dodać do farszu 1 jajko i bułkę tartą, wyrobić. Masa nie będzie jednolita. Doprawić. Ciasto francuskie rozwinąć.Posmarowac lekko keczupem. Wyłożyć na nie farsz.Ciasto z farszem zwinąć w roladę.
Roladę posmarować rozkłóconym jajkiem, zrobić kilka malutkich nacięć na wierzchu, by para miała ujście i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja jeszcze posypalam ziolami na wierzchu.
Przed pieczeniem...
Po upieczeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz