poniedziałek, 26 stycznia 2015

" Kurczak po zbojnicku "

Jest to inna wersja kurczaka na obiad lub kolacje .
Danie z kapustka oraz miesem dwa w jednym .
Bardzo dobre mi osobiscie smakowalo , uwielbiam taka pieczona kapustke .

Skladniki :


kg pokrojonego kurczaka 

1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula 
400 g pieczarek
200 ml bulionu grzybowego
2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
sol, pieprz, przyprawa do kurczaka , olej

Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem , przyprawa do kurczaka .Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, lub  na całą noc.Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki w plastry. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko przesmażyć, podlać bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Smażyć ok. 10-15 minut. 
Kapustę z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części kurczaka. Kurczaka posmarować olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.








sobota, 24 stycznia 2015

" Piers z kurczaka zapiekana w zupie cebulowej "

Dzis propozycja piersi z kurczaka na obiad w pysznym sosie .
Cos innego niz tradycyjny czesto goszczacy u nas schabowy z piersi.

Skladniki :

Piers z kurczaka u mnie 3 sztuki
2 zupy cebulowe w torebce
50 dag pieczarek
250 slodkiej smietany 30 %

Piers z kurczaka umyc i lekko rozbic jak na kotlety .
Kawalki piersi ulozyc na dno naczynia zaroodpornego .
Pieczarki umyc pokroic i lekko przesmazyc .
Zupy cebulowe rozmieszac ze slodka smietanka .
Piersi zalac zupami ze smietanka , wymieszac zeby zupa wszedzie sie dostala miedzy mieso .
Nastepnie przykryc pieczarkami . Przykryc naczynie i piec w piekarniku przez okolo godzine w temp. 180 st . Podawac z surowka , ryzem lub ziemniakami.





" Ciasto o nazwie krowka "

Zapraszam na pyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie 
przekladane masa budyniowa , udekorowane masa kajmakowa z orzechami wloskimi.
Pyszne do popoludniowej kawki .

Skladniki na biszkopt :


3/4 szklanki  mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Masa budyniowa :
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (38 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła 
  • W 3/4 szklanki mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmuję z ognia i pozostawiam do ostudzenia.
    Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
Składniki na dekorację:
 puszka masy kajmakowej
1 szklanka orzechów włoskich – posiekanych
Biszkopt :
 Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz żółtka.
Następnie dodać mąkę  kakao i proszek do pieczenia.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 23 x 23 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.
Biszkopt przekroic na 2 blaty , mozna nasaczyc woda z cytryna .
Na jeden biszkopt wylozyc mase budyniowa . Przykryc drugim biszkoptem i po wierzchu rozsmarowac mase kajmakowa i posypac orzechami . Wstawic do lodowki na kilka godzin .