sobota, 26 lipca 2014

" Salatka z brokula i fety "

Kolorowa smaczna salatka .
Dla mnie polaczenie brokula , fety i czosnku jest rewelacyjne.
Polecam sprobowac bo warto.

Skladniki :

1 brokul
2 pomidory
cebula
piers z kurczaka
opakowanie fety
puszka kukurydzy
szczypiorek
sol,pieprz , majonez ,smietana ,czosnek

Brokuła gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku (nie za długo, żeby się nie rozpadł i nie był zbyt miękki), ugotowanego  podzielić na mniejsze cząstki.  Pomidory umyc , pokroic w kostke , ser tez pokroic .
Cebule drobno pokroic lekko przesmazyc . Kurczaka pokroic obsypac przyprawa do kurczaka i usmazyc na zloto.
Kukurydze odcedzic , szyczypior posiekac . Wszystko razem wymieszac w miesce .
Z majonezu , smietany i czosnku zrobic sos i zalac salatke . Wymieszac delikatnie .




piątek, 18 lipca 2014

" Sernik na zimno z nutella "

Przyjemny deser , prosty i szybki
w sam raz na terazniejsze upalne lato .
Dla fanow nutelli i batonow Lion.

Skladniki :

1 kg twarogu z wiaderka
150 ml smietany 30%
pol szkl.cukru
3 lyzeczki zelatyny
2 lyzki nutelli
2 batony lion

Na spod :

pol kostki masla
opakowanie herabtnikow


Masło rozpuścić, herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm ułożyć masę herbatnikową. Dobrze rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do lodówki.
 Ser utrzeć mikserem ze śmietanką i cukrem. Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Chłodną, wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując, by nie powstały grudki.
Masę serową podzielić na 2 części. Jedną wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki, by lekko stężała.
Do drugiej części dodać nutellę i wymieszać. Na koniec dołożyć pokrojone w kawałki batony "Lion". Połączyć i wylać na wierzch ostatnią warstwę sernika. Wstawić do lodówki. Poczekać do całkowitego stężenia. U mnie jak widac masy sie lekko zmieszaly ale tak tez jest ok . Mamy taki troszke sernik laciaty .




piątek, 11 lipca 2014

" Kawa mrozona "

Kolejny upalny dzien dzisiaj .
Wiec proponuje kawke z lodami , ktora ja bardzo lubie !!

Skladniki :

2 male galki lodow waniliowych
kawa rozpuszczalna
mleko wedlug uznania
bita smietana
czekolada do dekoracji
cukier

Kawę zaparzyć w malej filizance dodać mleko. Można posłodzić 1 łyżeczką cukru i odstawić  do ostygnięcia. Do szklanki dajemy 2 gałki lodów, wlewamy ostudzoną kawę, dajemy bitą śmietanę. Na wierzch dałam stratą czekoladę mleczną mozna polac polewa w plynie taka do lodow - gotowe :)







" Chlodnik z botwinki "


Pyszny , lekki chlodnik warzywny .
W sam raz na lipcowe upalne dni .

Skladniki :

1 peczek botwinki
1 dlugi ogorek
peczek rzodkiewek
peczek koperku
posiekany szczypiorek
1 duzy jogurt naturalny
200 ml smietany 18%
ugotowane jajka
sol ,pieprz, sok z cytryny

Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę razem z liscmi drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania można ją przyprawić. Ostudzić. W międzyczasie ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego naczynia wsypać starte warzywa,szczypior ,koperek,  ostudzoną botwinkę, jogurt, smietane i wszystko ze sobą wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem. Ponownie wymieszać i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, takze najlepiej zeby postal w lodowce ze 3-4 godz przed podaniem. Podajemy z ugotowanym jajkiem.




czwartek, 10 lipca 2014

" Kalafior z sosem serowym "

Dzis kalafior w innej postaci niz tradycyjnie gotowany z bulka tarta.
Kalafior w tej formie jest po prostu pyszny .

Skladniki :

1 kalafior
sol,
starkowany ser zolty


Sos :

lyzka masla
lyzka maki
ser zolty starkowany mala filizanka
1/2 szkl.smietany
lyzka tartej bulki do posypania

Wymoczony w wodzie z solą kalafior podzielić na małe części, przełożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, i cukru gotować na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować. W tym czasie przygotować sos. Na roztopionym maśle zasmażyć mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzić zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę i przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć dokładnie odsączony kalafior, zalać sosem, posypać żółtym serem, tartą bułką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem .




środa, 9 lipca 2014

" Kurczak w sosie smietanowym "

Danie proste i smaczne a zarazem szybkie w przygotowaniu.
Uwielbiam ten sosik i zapach koperku .

Skladniki :

2 piersi z kurczaka
1 cebula
opakowanie malych warzyw na patelnie , lub osobno troszke groszku ,marchewki , kukurydzy.
smietana 18%
2 lyzki maki
pol peczka koperku
sol,pieprz , ziola ,
ryz

Mieso umylam , pokroilam w drobno kostke i przyprawilam tym co mialam pod reka.
Obsmazyc na patelni .Przysmazyc cebule z warzywami .Dodajemy kurczaka i zalewamy woda .
Lekko podgotowujemy , dodajemy zahartowana smietane wymieszana z maka .
Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwile razem gotujemy na malym ogniu.
Podajemy z ryzem .




poniedziałek, 7 lipca 2014

" Szybkie ciasto z porzeczkami "

Sezon na ciasta owocowe w pelni . 
Teraz przyszedl czas na porzeczki , specjalna fanka tych owocow to ja nie jestem
ale ze mamy na dzialce kilka krzakow to trzeba cos z nimi zrobic.
Bo szkoda zeby sie zmarnowaly. 
I oto przepis na ciasto , szybkie ale naprawde bardzo smaczne , nie spodziewalam sie
ze bedzie takie dobre .
Jest lekkie , i mieciutkie .

Skladniki :

1 1/2 szkl . maki pszennej
1/2 szkl . maki ziemniaczanej
3 jajka
szklanka oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
2 szkl. porzeczek mozna tez zrobic pol na pol z czerwonych i czarnych porzeczek


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać olej i wszystko razem zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszać łyżką.
1 szklanke porzeczek wsypać do miski, posypać je 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką. 
Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Część porzeczek w trakcie mieszania może sie rozgnieść, gdyż są bardzo delikatne. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formy. Na wierzchu równomiernie rozsypać pozostałe porzeczki. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.