czwartek, 23 stycznia 2014

" Makaron ze szpinakiem "

Co na obiad ? Przedstawiam Wam szybki i smaczny przepis na makaron ze szpinakiem z czosnkiem i serem . Ja bardzo lubie takie polaczenie .

opakowanie mrozonego szpinaku
serek topiony smietankowy
2-3 zabki czosnku
2-3 lyzki smietany
sol,pieprz
paczka makaronu dowolnego

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy .
 Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gdy cały szpinak się rozmrozi dodajemy pokrojony w kostkę ser.Mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy smietane.Doprawiamy pieprzem, i solą . Na końcu makaron mieszkamy z sosem na patelni



środa, 22 stycznia 2014

" Domowy gyros z frytkami "

Dzis przedstawiam gyrosa , ktorego chyba kazdy lubi .
Troszke kaloryczny obiad ale od czasu do czasu mozna sobie pozwolic .

Skladniki :

3 filety z kurczaka
przyprawa gyros

Sos Tzatziki :
1 ogorek zielony
2-3 zabki czosnku
1 male opakowanie jogurtu greckiego
sol,pieprz

Sos :

Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 10 min, żeby puściły wodę. Odcedzamy z wody i dodajemy przeciśnięty czosnek i jogurt. Mieszamy i doprawimy do smaku solą i pieprzem. 


Mieso umyc , pokroic w cienkie paski i zasypac przyprawa.
Ja robie to dzien wczesniej i zostawiam na cala noc w lodowce .
Nastepnie rozgrzac olej i wrzucic miesko , smazyc kilka minut do zarumienienia miesa.
Podawac z frytkami i surowka .






niedziela, 12 stycznia 2014

" Karkowka pieczona "

Smaczna i aromatyczna pieczeń, dobra na gorąco i jeszcze lepsza na zimno,
jako dodatek na kanapki .

ok. 1,5 kg karkowki
sol , pieprz ,majeranek , czosnek , papryka .

Mieso umyc , osuszyc i natrzec przyprawami .
Wstawic w zamknietym naczyniu na noc do lodowki .
Piekarnik nagrzać do 200°C. Włożyć mięso do rękawa tak, aby było w nim jak najwięcej powietrza. Zawiązać rękaw z obu stron, nakłuć w kilku miejscach i położyć na blasze w gorącym piekarniku. Piec przez 1,5 godziny .




sobota, 11 stycznia 2014

" Biszkopt z bita smietana i brzoskwiniami "

Lekkie biszkoptowe ciasto ze smietana i owocami
w sam raz na podwieczorek.

Biszkopt :
 szkl.maki
1 szkl.cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
5-6 jajek

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. 
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Skladniki :

Bita smietana 500 ml
2 lyzeczki cukru pudru
puszka brzoskwin
2 lyzeczki zelatyny

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć oba blaty sokiem z brzoskwiń. Część brzoskwiń pokroić w kostkę, resztę w plasterki. Wyłożyć ubitą kremówkę, wczesniej ubita z dodatkiem zelatyny i cukru pudru zostawiając ok. 2-3 łyżek na wierzch. W śmietanę powrzucać kostki brzoskwini .
 Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałą śmietaną. Ułożyć plasterki brzoskwiń i ja zalalam galaretka pomaranczowa. Schlodzic w lodowce .




poniedziałek, 6 stycznia 2014


Łopatka pieczona 


Propozycja pieczonego mięsa.
Znakomicie sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe lub jako domowa wędlina na kanapkach.
Jak kto lubi.

Skladniki :

sztuka miesa ( 1,5 - 2 kg )
sol
pieprz
majeranek
czosnek
lyzeczka musztardy
lyzeczka oleju

Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy musztardę,  i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Taką miksturą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony.
Mieso wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy na dobę w lodówce do zamarynowania.
Pieczemy w 180st ok 1,5-2 godziny (w zależności od wielkości mięsa), a potem rozrywamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 min by skórka się zarumieniła.
Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15min by pozostało soczyste.