poniedziałek, 28 października 2013

" Oszukana pizza "

Wczoraj wieczorem cos mi sie chcialo zjesc a sama nie wiedzialam co .
W lodowce zalegalo sobie opakowanie ciasta francuskiego 
wiec ono stanowilo spod naszej pizzy , dlatego nazwalam ja oszukana bo tradycyjna pizza to na ciescie drozdzowym jak zapewne kazdy wie .
Ale to taka mala mila odmiana . 

Skladniki :

plat ciasta francuskiego
keczup 
dowolne dodatki u mnie byla szynka , cebulka , i ser 
ziola prowansalskie lub przyprawa do pizzy 

Ciasto rozwinąć, lekko rozciągnąć, brzegi zwinąć w ruloniki .
Na cieście rozsmarować keczup, ułożyć ulubione dodatki, posypać startym żółtym serem i zapiekać około 15 minut w temp. 180 - 200st.C




" Gulasz z szynki wieprzowej "


Miękkie i delikatne kawałki mieska
w aromatycznym , lekkim sosie.

0,5 kg szynki wieprzowej
1 cebula
kawalek pora
2-3 zabki czosnku
sol,pieprz,papryka slodka, majeranek
koperek
ewentualnie kostka rosolowa knorr
maka

Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Przyprawic sola,pieprzem , papryka, majerankiem , czosnkiem .
Ja robie to dzien wczesniej , zeby miesko polezalo troche w przyprawach .
Mieso obsmażyć na małej ilości oleju , dodac cebule i pokrojonego pora .
Przelozyc do garnka , podlac woda zeby miesko bylo zakryte , wrzucic jeszcze ziele angielskie , lisc laurowy i dusimy do miekkosci miesa, w miedzy czasie podlewamy woda .
Lyzke maki rozrabiamy w malej ilosci wody , wlac do miesa chwile podgotowac i gotowe . Ja dodalam na koniec troche koperku .

Smazenie miesa z cebula i pora

Dusimy w garnku 

 Gotowe 


Podajemy z ziemniakami lub kasza jak kto woli .

czwartek, 24 października 2013

" Likier Kawowy "

Tym razem prezentuje wam prosty w wykonaniu 
przepis na likierek kawowy.

2 kartoniki mleka skondensowanego
5 lyzeczek kawy rozpuszczalnej
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
szkl.spirytusu lub 1,5 szkl.wodki

Mleko zagotować na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym. Kawę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wlać do mleka, ostudzić. Do zimnego mleka z kawą dodać spirytus.
Gotowe , teraz przelac do buteleczki i wstawic do lodowki , najlepiej na kilka dni lub dluzej zeby sie przegryzlo jak to mowia .



piątek, 18 października 2013

" Ptasie mleczko "

Lekka delikatna pianka na biszkoptach .
 Z łatwością rozpuszcza się w ustach, smakuje naprawdę wyśmienicie.


4 galaretki u mnie byly to brzoskwiniowa , cytrynowa , truskawkowa i wisniowa .
1 mleko skondensowane
paczka biszkoptow


1 . Biszkopty poukładać na dno tortownicy.
2 . Galaretki brzoskwiniowa , truskawkowa i cytrynowa rozpuścić w szklance gorącej wody.
3 . Mleko z puszki podzielić na trzy równe porcje.
4. Ostudzoną galaretkę brzoskwiniowa zmiksować tak, aby powstała pianka, pod koniec miksowania dodać jedną porcję mleka. Gdy masa bezie tężeć, wylać ją na biszkopty i całość schłodzić w lodówce. Tak po kolei uczynić również z galaretką cytrynową i truskawkowa .
5. Galaretkę wisniowa rozpuścić w 400 ml gorącej wody i gdy się ostudzi i będzie tęzeć, wylać ją na ptasie mleczko. Schłodzić i gotowe :)







wtorek, 15 października 2013

" Wafle przekladane "

Wafle przekładane to smak dzieciństwa , i dzis postanowilam sobie o nich przypomniec. 
Prosty , szybki sposob na cos slodkiego .

Paczka wafli tortowych
nutella
dzem

Moze jestem zbyt wygodna , ale nie chcialo mi sie bawic w przygotowywanie masy wiec wafle zostaly przelozone nutella i jedna wartwa dzemem . Przekladac kazdy wafel pokolej czekolada i jeden wafel przelozyc dzemem .
Przykryć deską do krojenia, obciążyć, schłodzić  w lodówce, kroić na kwadraty lub romby.




sobota, 12 października 2013

" Kielbaska pieczona z cebula "

Nieraz mam ochote na cos konkretnego nie koniecznie zdrowego.
Uwielbiam pieczona , smazona cebulke wiec pozwolilam sobie zrobic oto takie proste danie .

kilka sztuk kielbasy , u mnie byla to slaska
2-3 cebule 

Kielbaski nacinam jak na grilla , 
cebule kroje w pol plasterki
ukladam na blaszce i na cebule ukladam kielbase . 
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieke jakas godzinke . 
I oto pyszna kolacja gotowa , do tego musztarda , cwikla jak kto woli i zimne piwko .

Przed pieczenien 

Gotowe


czwartek, 10 października 2013

" Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami "

Moim zdaniem  to idealne ciasto jogurtowe. 
W sam raz wilgotne i rzeczywiście z posmakiem jogurtu. 


Skladniki :

250gr jogurtu naturalnego
5 jajek
1,5szkl.cukru
1 cukier waniliowy
3 szkl.maki
1 szkl.oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
puszka brzoskwin




Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę (masa musi być długo ucierana). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, a na samym końcu jogurt (krótko, tylko do połączenia się składników). 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim cienkie plasterki brzoskwiń. 
Ciasto piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. 

Przed upieczeniem


środa, 2 października 2013

" Salatka gyros "

Zapewne kazdy ja zna , ale przeciez musialam opublikowac na mym blogu ten pyszny przepis .

Kapusta pekinska
piers z kurczaka
ogorki konserwowe
cebula
kukurydza
majonez,keczup , przyprawa gyros , sol,pieprz

kroimy piersi z kurczaka na drobne kawałeczki (paski lub kostkę). Podobnie z ogórkami, kapustą pekińską i cebulą.Piersi obficie posypujemy przyprawa gyros i smażymy aż nabiorą złocistego kolorku.
Gdy już mamy wszystkie składniki przygotowane, możemy zacząć zabawę w układanie. Tak właśnie, bo sałatka ta polega na układaniu warstwy po warstwie.
Pierwszy oczywiście GYROS a na niego keczup ,
następnie ogoreki i kukurydza ,na to wszystko cebula a po niej majonez i keczup 
I na koniec zasypujemy wszystko kapusta .