wtorek, 27 sierpnia 2013

" Mini pizze francuskie "

Dzis mini pizze na ciescie francuskim. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wystarcza ulubione skladniki i plat ciasta francuskiego.

Takie mini pizze swietnie smakuja na cieplo jak i na zimno. Idealne dla dzieci, na przyjecia czy wycieczki .


plat ciasta francuskiego
keczup , 
ser zolty lub feta , szynka ,salami.
ziola prowansalskie


Ciasto francuskie pokroic na 9 kwadratow/prostokatow. Kazdy naciac po bokach, nie przecinajac do konca. Tak jak to na zdjeciu widzicie.



Srodek kazdego posmarowac keczupem ,wylozyc serem i szynka czy salami . Posypac ziolami lub oregano.

Piec w piekarniku okolo 20 minut.





Smacznego ...

niedziela, 25 sierpnia 2013

" Sos czosnkowy "

Bardzo pyszny i prosty dodatek do miesa , hamburgerow ,frytek itd.

1 duzy jogurt naturalny lub smietana 
3-4 lyzki majonezu
8 zabkow czosnku 
1 lyzka keczupu
sol ,pieprz , ziola prowansalskie

Jogurt wymieszac z majonezem i keczupem. Czosnek obrac i wycisnac .Dodac sol ,pieprz ,ziola .
Wymieszac ,wstawic do lodowki .
Gotowe !!






poniedziałek, 19 sierpnia 2013

" Fasolka w sosie pomidorowym "

Danie należące do tzw. jednogarnkowców.
 Chociaż do jego przygotowania będziemy potrzebować garnka i patelni. ;) Dobra opcja dla tych, którzy nie mają czasu i gotują posiłki na więcej niż jeden dzień. Moj maz lubi bardzo taka fasolke wiec postanowilam mu zrobic i tym sposobem ja bede miala spokoj z gotowanie na 2-3 dni dla niego .


2 - 3 puszki bialej fasoli lub 400 gr fasolki Jas
1 cebula
3-4 petka kielbasy np.slaskiej
200 gr boczku
pieprz , sol ,majeranek , papryka czerwona 
koncentrat pomidorowy
ziele angielskie i lisc laurowy

Fasolke wraz z zalewa przelac do garnka , jesli bedzie to Jas to przesypac do garnka i namoczyc w wodzie na cala noc . Fasolke gotowac na malym ogniu .
Na patelni podsmazyc kielbase , boczek i cebulke . Dorzucic do garnka z fasolka , dodac przyprawy ,
3-4 lyzki koncentratu i gotowac na malym ogniu 20-30 minut .

Gotowe !!!



sobota, 17 sierpnia 2013

" Parowki w ciescie francuskim "

dziś szybka, prosta i smaczna propozycja na obiad/kolację/przekąskę/co kto chce.

opakowanie ciasta francuskiego
kilka parowek
kilka plastrow sera zoltego
keczup
jajko



Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki i smarujemy lekko keczupem. Parówki przekrawamy na pół , ser na mniejszcze plasterki i wkladamy na kawalki ciasta , na to parowka i zawijamy w rulonik . Robimy nacięcia nożem i smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut (aż się zarumienią).

Prawda, że banalne? ;)






sobota, 10 sierpnia 2013

" Maslo czosnkowo - ziolowe "

Masło czosnkowo- ziołowe jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa oraz do grilla .Jego przygotowanie zajmuje parę minut, a efekt jest wyśmienity.


kostka miękkiego masła
-  pietruszka
- koperek
- bazylia
- tymianek
- swiezy czosnek
- sól, pieprz

Wyciągamy masło z lodówki na około 30 minut przed przygotowaniem, aby dać mu czas zmięknąć. Następnie przekładamy masło do miseczki wsypujemy przyprawy w dowolnej kombinacji , dodajemy wycisniety czosnek przez praske i ucieramy na gładką masę.