sobota, 22 czerwca 2013

" Biszkopt z truskawkami "

Sezon na truskawki w pelni 
wiec postanowilam zrobic na wekend ciasto.

Skladniki :

1 szklanka maki

1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
6 jajek
400 gr truskawek
krem karpatka
galaretka truskawkowa

Biszkopt:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. 
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.

Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę. 
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). 
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.


Biszkopt studzimy , na wierzch smarujemy krem karpatka (przyrządzamy w/g przepisu na opakowaniu) na kremie układamy truskawki i zalewamy tezejaca galaretką.